Wednesday, November 4, 2009

ayah dan ibu~

acapkali kite mengucapkan kata rindu @ syg pd seseorang.
dan kekerapan kita mengucapkannya adalah kpd si dia.
betul tak?
bg feelinblue,betul.

**merujuk pd diri sndiri

agak2.
ape kabar mak ayah kita kt kg?
disebabkan feelinblue jauh di prantauan.
so feelinblue guna istilah kg la ek.
erm.
ade yg tau kabar mak ayah kt kg.
tp.
ade jgk yg tak tau. kan?

rindu tak kt mak ayah?
rindu. yer sgt rindu.
rindu masakan mak.
rindu tgk ketenangan ayah.

dh lme xdgr mak membebel.
dh lme xdgr nasihat ayah.

klw dlu mak membebel. kita tekup telinga.
pasang radio kuat2.
tuh dulu.
skang? maybe kita rndu sgt nk kna marah.

skang kita dh besa.
maybe mak ayah takkan bebel kt kita lg.
sbb die tau ank2 dia dh besa.
dh tak suke dgr bebelan.
mungkin? bg mereka.

tp.
bebelan tuh la yg bwk kita di mana kita berada skang.
bebelan tuh la yg menjadikan kita spt pe yg kita ade skang.

betul tak?
igt tak mse kecik2. spe yg wat sume bnda utk kita?

feelinblue igt lgik.
mse kecik tak suke pegy sekolah.
wlwpun abah snggup kayuh basikal anta pegy sekolah.
tp feelinblue tanak.
nk duk umah je. **pemalas hihii
n mse rehat plak.
abah dtg lagik bwk bekal.
sian kt die kayuh basikal semata mata nk bg ank die makan rehat.
hmm.
bnyak lgik la cte.

dan skang.
ank die dh jauh dr die.
dh abes sekolah pun.
dh msuk U pun.
nie sume hasil didikan n pengorbanan mak abah.
skang nie.
bila blk umah.
abah selalu pesan.
**belajar rjin2. belajar rjin2. abah dh tua. dh tade ape. nk tgk ank abah yg sorang nie berjaya jer.
2 pun klw sempat.

*************

insyaAllah abah.
i will prove 2 u.
ini sume utk sume yg abah n mak korbankan selama nie..

kdg2 kita lupa.
kdg2 kita sje2 wat lupa.

kita selalu lupa yg kita ada mak abah..
kdg2 bile kte tension.
bile kite putos cinta.
bile kte frust..

**kita selalu igt yg kita keseorangan.

kan?

tp.
mak ayah kita kt kg.
tak penah lupakan kita..
mak klw nk mkn kt umah tuh.
msti die igt makanan nie,makanan tuh.
feveret ank die..
abah pulak. selalu sebut nama anak die.
dlm doa mereka.
nama kita xpenah tertinggal.

jadi.
npe perlu kita igt kite berseorangan?
kita masih punya ibu bapa.. mak ayah.

klw kita perlukan ketenangan. perlukan jawapan. perlukan kasih syg.
mak ayah kan ade? ini lah mase nya kita balas n pulangkan blik kasih syg yg mereka beri mase kita dlu tak mampu nk wat ape2..
mase kita menangis tgh mlm.
mse kita **buang najis pun merata rata.

ini lah masenya.

zaman dh canggih. teknologi dh maju.
handset sume canggih2.
tp,bpe kerap kita call/msg mak ayah kt kg?

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

nie kisah benar. hihi
mak saya.
hr2 msg.
kdg2 feelinblue runsing jugak. mak nie hr2 msg tnya soalan yg same jer.
tak bosan ke?
selalu mak tnya soalan nie.
** dh mkn? wtpe?
tak pun cmnie.
** duit ade lg ke?
dan last msg mesti berbunyi begini.
** elok2.

mak tak penah lupekan ank die.
eventhough anak die jauh.
tp die tau gunakan teknologi wlwpun terkedek2 nk guna.
tp kita?
tau teknologi tp....

biarlah org nk kate feelinblue nie ank manja mak.
or anak mak? or lgik?
duk bwh ketiak mak.

mmg agak manja sikit kot?
tp bukan ank bongsu oke?

but.
hati seorang ibu.
die always igt anak die.
die tertnya tanya.
dh mkn ke anak die?
tgh watpe?
hati ibu.. die yg mengandungkan kita.
so. die jer yg tau mcm ner perasaan tuh.

mak.
thanks selalu msg org.
dan org akan bls msg mak.
selagi termampu...

dan kita?
penah ke kol mak? ayah?
setakat tnggu hari jadi. bek tak payah?
mentang2 dpt kol free..
klw beli supersavers call pakwe/makwe leh pulak?
tepuk dada tnya selera****

kdg2 kan.
kita tak sedar kehadiran org yg kite syg.
kadang2 kita hanya sedar die sayang kita.
itupun setelah die xde..

mcm 2 jugak mak ayah kita.
sayangilah mereka selagi mereka masih ada.
selagi mereka mampu melihat kita.
bahagiakanlah mereka..

bg yg dh keje n ade kerjaya.
time nie la nk bls blik budi mak/ayah..

bg yg still study.
bahagiakan mak ayah kita dgn bg result yg best~
biar mereka menangis kegembiraan dgn kita.

nak exam nie kan?
mintak restu mak ayah.
mintak doa dr mereka.

insyaAllah. dgn izin Tuhan.
semuanya akan berjalan dgn baik...

jgn wat mak ayah kita menangis.
setitis air mata mereka mengalir.
maka~~ paham2 sendiri la.

dlu mse kita kecik.
mereka takkan sanggup dgr tangisan kite pun.
mlm klw nangis nk susu.
mereka snggup bgn.
mereka tanak ank mereka menangis.

dan sekarang.
tegarkah anak2 mmbuat mak/ayah menangis?
********

ini ada satu cerita.
bukan si tanggang.
bukan anak buluh betung.
bukan jugak malin kundang.

cerita ini kisah benar yg belum difilemkan.
kisah si anak yg snggup membiarkan si ibu hdup berseorangan di tgh hutan dgn rumah yg sgt usang.
bila ditanya mne anak makcik?
dgn tdk semena mena.
air mata wanita tua itu berlinangan..
"anak makcik sorang jer. die tnggal makcik sorang2 kt sni. rumah makcik,tanah makcik sume habis dia jual.. tnggal la makcik sorang kt sini. kdg2 nk mndi pun takde air.. mlm2 klw sakit2. takde spe nk amik tau"

teganya hati seorang ank.
meluluhkan hati seorang ibu..
tak pernahkah terfikir olehnya.
dh berapa banyak air mata ibunya mengalir disebabkan die..
bukan tangisan kecewa..
tp mungkin tangisan rindu..
sbb.
mereka hnya menginginkan kehadiran ank2 meraka di sisi..

anak anak.
sepanjang kta hidup nie.
dh bpe bnyak budi/bakti yg kite tabur pd mak/ayah?
dh terbalas?
ooh tidak. boleh dikira dgn jari.
jd?
******************************

jadi.
skang mse nya kita nk balas balik budi org tua kita.
skang mse nya kita nk tebus blik kesalahan2 kita pd mereka..

jgn nnt bila mereka dh tdk mampu melihat dunia.
baru kita terhegeh hegeh nk memohon keampunan..
***********************************************
bg yg mak/ayah sudah tiada..
sbg anak yg soleh/solehah.
kirimkan doa2 kta kpd mereka.
doa anak yg soleh sgt membntu mereka di sana..
aminn..

jd.
hargai mereka selagi mereka masih ada.
sayangi mereka selagi mereka masih mampu menyambutnya.

mak. abah.
org syg mak abah..
terima kasih.
atas segalanya.
org akan bahagiakan mak abah satu hr nnt..
2 janji org..

kwn2 beloger.
call / msg mak ayah anda skang.

nyatakan betapa anda menyayangi mereka.

dan.
lihatlah betapa gembiranya mereka.

sekian~~~~~~~~~~

extra1 : sy syg mak abah saya. MOHD MOKHTAR B ABD HAMID & HAMSIAH BT YUSUF

16 comments:

aNiSa hANg tUaH said...

sedih.
aku menangis.
aku rindu ibu ngn ayah aku.

aku jarang call die
aku ngaku.
mesej pun jarang
tu tak bermakna aku sombong and angkuh

bile aku dgr suara ibu,.ayah
aku nangis
lagi2 la time die ada masalah
aku rase nak kuar dr sintok
nak terbang jmpe diorang
dan aku nak bawak ibu ayah aku terbang bersama aku kuar dr masalah
kancah fitnah mulut bangsa sendiri

aku khuatir
ibu ayah aku
selalu aku takut apa yg jadi pd diorang..

berlainan dgn aku.
aku selalu risau..
ibu ngn ayah makan tak yer?
ibu ngn ayah sehat tak?
memandangkan mereka tidak sebumbung
selalu aku risau

bukan bererti sengkek
tp
debu-debu jarak antara aku.ayah.ibu jauh.
abang aku?
hm.dia tak bape sehat..
kalau sehat pun maybe die diamkan saja.


ibu.
aku pernah bergaduh dgn dia
sampaikan aku lari rumah
tapi pelik dia tak cari
dia tak risau
sebab dia tahu
aku akan terbang balik kepadanya
ibu bagi aku masa muhasabah
masa aku pergi dr dia,
aku rasa dia tak sayang aku
sebb dia tak cari aku
tp.
bila aku tanya
dijawabnya
dia sayang aku..
ibu.
kerap menangis di bahu ku
di pangku ku
aku rasa derita dia
aku tahu hatinya
tempat mengadunya
adalah aku dan Tuhan.
aku hanya mampu kuatkan
tabahkan
Tuhan mampu membantunya

ibu.
memang aku dgn dia payah rapat
tapi itu dulu
semenjak aku dah jauh
kami makin rapat.
sekali kala kalau aku pulang,
kitorang akan karok same2
shopping,
masak same2
aku rasekan nikmat sangat

ibu,
ilebiu.
dan ibu hanya ada aku sahaja
satu puteri tunggalnya
ibu,
pernah rotan aku
maki aku
sepak aku
teajang aku
tumbuk aku
tapi kesakitan itu adalah satu nikmat
aku pernah benci ibu
tapi sekarang aku sayang
kerana sepak.terajang.maki dia
buatkan aku makin kuat dan tabah
buatkan aku rasa nikmat dan belajar segala hidup
hidup ada hikmah.

ibu.
sungguh
kakak sayang ibu

ayah.
si lelaki yg aku kagum
tabah
walau dihurung fitnah durjana
si pemusik sambilan kami.

ayah.
kalau aku tipon die
mesti aku menangis..
ayah
sangat harapkan aku boleh mengubah kehidupan keluarga aku
itu pasti
insyaAllah

aku takkan endah dengki dunia..

dan.

aku pernah cakap pada kau,,
kn?

biarlah ibu dan ayah pergi dulu sebelum aku
sebab aku nak bahagiakan mereka
aku nak nak balas jasa mereka
kalau aku pergi dulu,
tiada siapa akan jaga ayah ibu.
tiada siapa akan bahagiakan ayah ibu.

sebab aku yakin
dalam famili itu
hanya aku
aku sahaja
bukan along.bukan adik
bukan aku megah dan bongkak
jauh sekali tidak mempercaya darah daging sendiri.
jauh~

ini kerna
kuasa cinta bahagia sangat dipentingkan aku

ibu.ayah

jangan biar cinta kita semua terhakis
berdoa kepada Yang Maha ESA
moga ada magis-magis
merenjis
hilangkan tragis yang mengguris
lantas kita dapat utuh dan kalis
segala permis
bahagia
dengan segalanya

kakak akan menanti ibu dan ayah membina sebuah keluarga sekekalnya di dunia sana..

for feelinblue:

aku tertarik dgn pengorbanan ayah kau.
berbasikal hantar kau ke sekolah

oh ya,
begitu juga ibu aku.
sehingga dia accident
time tu aku drjah 2.
aku nampak depan mata
aku lari selamat kan ibu.
aku panggil nama ibu..

ibu,
i love you.
i will
i do

dan tentang ibu kau,
aku kagum setiap hari msg..

"elok"

begitu juga ayah aku..
kalau msg
dia akan kata

"blaja rajin2 my princess..elok2"

"minta tolong pada Tuhan,jgn lupa solat.bantu kita keluar dr cengkaman fitnah"

feelinblue.
manusia memfitnah meranapkan bahagia.

BuLaN iTu aKu said...

anis telah berjaya membuat entry dalam kotak komen..

dah la lambat lagi balik,..
pas bace entry ko.
aiyaik
bercucuran air mata
rindu sama ibu dan ayah...
dah lama sangat tak jumpa...
nak mesej.. tapi mak n ayah aku bukan pandai reply pun,,
pesanan buat ayah n mak aku..
jika mereka baca entry ni
adik sayang kalian

DIVA sopan said...

feelin blue :

BODOHHHHHH,...
BODOH nape wt etry nie,..

malu aku nangis sorg2 kt sinie,..
selamat duk belakang,..
dpt cober sket,..
huhuhu

mb kita sumer sama ada mak dan abah,..

tp mak abah kita xmgkin sama kan,..
aku syg sgt kt mak abah aku,..

aku yakin sgt diorg syg aku juga,..
sampai skrg aku butuhkan kasih syg mereka berdua,..

ya,..
aku memg anak manja,..
manja sgt,..

sama mcm feelin blue,..
bukan anak bongsu tw,..

ada aku kesah org nak kata per kt aku,..
bila aku berkucupan di bas stop dgn mak abah aku,..

kenapa aku ckp sebegini???

xramai anak lelaki mereka yg akan berdakapan dan berkucupan dgn mak dan abah mereka di khalayak ramai,..

kenapa tidak???

dgn bangga memberi alasan,..
MALUUU???

nape malu dgn mak ayah kita sendri,..
biar org nak kata per,..
mulut org xde sape dpt tutup,..
tatkala kita mati pun,..
org masih mengata kalu mereka nak kata,..

kita patut bangga tw dgn mak ayah kita,..

ya,..
saya MUHAMMAD SYAFIQ sgt bangga dgn mak sy HAMIDAH bt AHMAD
dan abah sy AHMAD b DESA,..

kagum sebab gigih besarkan aku yg agak xsempurna nie,..
kagum melihat membesarkan enam org anak die yg lain,..

aku xsanggup melihat air mata mak,..
sumpahhhhh,...!!!

aku xsanggup melihat keringat abah bercucuran ke tanah,..

dulu aku pernah berdoa pd Allah,..
minta kt Dia,..
biar aku mati dulu sebelum mereka berdua,..

sebab,..
aku tidak sanggup melihat diorg tidak bersama aku lg ketika aku di kancah dunia,..
sumpah aku x tipu,..

tp selepas mak thu doa aku tue,..
die ckp,..

abang,..
xbek doa mcm tue,..
kita patut doakan pjgkan umur semoga dpt tambah ibadah paNya,..

aku bodoh kan,..
pentingkan diri dan emosi aku jer,..

mak slalu msj aku kt no celcom,..

tp aku jarang bw bersama no tue,..

aku dpt rasakan atinya mesti berkata,..
kemana anak aku nie,..

berjalan jer kerja dia,..
dia ingt die DIVA,..

ya,..
mak aku merupakan teman baik aku,..
paham akan segla situasi dan kehendak aku,..

setiap masalah aku semua die thu,..

walaupun umur die sedekad berlalu,..
dia masih ngerti apa yg anak muda seperti aku mahukan,..

dia tahu aku memg DIVA,..
dia tahu aku memg gila memaki org,..
dan dia tahu aku syg akan dia,..

aku bahagia bila bersama mak,..

abang syang mak,..!!!

nanti balik,..
kita main tarik baju lagi,..
huhuhu
abang taw mak rindu dgn tarikan maut abang kan,..
huhuhu

kt sini abang tarik baju jaybiey,adam,faer dll jer,..
pengubat rindu,..

abah plak,..
bila kol abang jer mesti merajuk,..
kata abg xsyg abah,..

choi la abah nie,..
bodoh la abang nie kalu xsyg abah???

abang syg sgt3 kat abah tw,..
huhuhu

abang tw abah rindu dgn masakan abang kan,..

mak pernah cakap,..
haaa,..
kantoiii,..

paper pun,..
abang memg syg sgt9999999999x,...
kt mak dan abah,..

kalu xcaya,..
sudah!!!
huhuhu

salam syg anak SINTOK,..

to faer : love u,..
huhuhu

feelinblue said...

anisa.

manusia mmg sebegitu.

hrp family kau tabah selalu.

dan tntang kau nk larikkk rumah.

nakalnya.

wlwpun ibu kau tak cari.
tp jauh di sudut hatinya.

dia sgt bimbang.

semoga kalian 1 family sentiasa bahagia.

itu doa aku :)

feelinblue said...

bulan.

takper.

jauh bukan ruang utk memisah.

jauh mnjadikan kita bertmabah erat.

meski ayah dan ibu kamu tdk mampu melihat bingkisan ini.

tp percayalah.

mereka tau kasih syg itu utk mereka.

semoga berbahagia :)

feelinblue said...

diva.

nangis?
ahaks.

lembut jugak hati diva ek.. hihihi

xper diva.
feelinblue tau betapa rapatnya diva dgn mak diva..
feelinblue tau diva syg mak abah diva..

dan mereka mesti bngga punyai anak spt diva..

yela bukan senang nk dpt ank **diva** nie.. kan?

hihihihihi

nanti jgn lpe ajak feelinblue pg umah diva lgik taw. :)

feelinblue said...

yup.

anis dh wat entry dlm box komen nie..
hihihihi

ibu/bapa kalian mesti bangga punyai ank seperti kalian.

believe me :)

aNiSa hANg tUaH said...

oppss..
terover mngomen pulak.
heheh

BeRrY said...

aku xbce pon entry ko sbb panjang sgt~~~~
malas aku sbb aku tau akan wat malu aku kat lab je hahaha
aku ni sensetep bab2 mak ayah ni so xyah bce

DIVA sopan said...

feelin blue :

t mai la lg umah DIVA ek,..
walaupun usang dimamah usia,..
teratak DIVA sedia menjemput feelinblue ke sana,..

aNiSa hANg tUaH said...

diva.
nk ikot g umah jugak!

feelinblue said...

berry.

try la bce.
hihi

jgn nanges2 dong.
HAHA

feelinblue said...

diva.

oke pe umah diva.
hihi


nk pegy lagik.
betul2.

feelinblue said...

anisa.

jom pegy umah diva.

family die sume sporting2!

Anonymous said...

very theh feelinblue...

entri sangat menyentuh hati...
sedih aku membacenya...

teringat plak kluarga kat kg..

apepun jgn lupe kan mereka cukuplah...
sekiranya kita berasa di persada yang teringgi...

yang pasti doakan kebahgian mereka..

Tq untuk entri ini...

Bace la Bingkisan ini untuk Renungan semua...

Setitis air mata ibu,

Yang gugur kerana kesedihan,

Segaris LUKA, dihati ibu kerna KEDERHAKAAN...

Tertutup pintu SYURGA,

Jika tiada Keampunannya...

feelinblue said...

anon..

ayat kamu sungguh hebat..

tp siapakah gerangan?

kamu juga.

semoga berbahagia..

:)

belantik indah :P