Tuesday, April 20, 2010

mati pucuk..oh tidak~

mcm yg dah feelinblue janjikan dlm entry b4 neh.
hari nie feelinblue nk share cite pasal mati pucuk.

mati pucuk atau lebih dikenali sbg ED atau dlm BM nya bermaksud disfungsi ereksi.
ED nie keadaan di mana berlakunya ketidakupayaan yg berulang-ulang dlm mencapai dan mengekalkan penile erection yg optimum yg memungkinkan kepuasan perhubungan seksual.

so dlm bahasa yg simpe,tak boleh tegang la. HAHA

kat malaysia neh.
dianggarkan 1 juta penghidap ED dtgnya dr lelaki negara ini.

korang ade yg tergolong tak? :P

punca2 ED?

usia : lelaki yg berusia
rokok : kebarangkalian berlaku ED adalah 2x

alkohol : menekan sistem saraf utama yg melibatkan seksual

ubatan : cth cm ubat darah tnggi,depresi n ubat psikotik

penyakit kronik :darah tnggi,diabetis,jantung,obesiti.

biasanya org berusia yg dpt ED neh.
so laki2 sume.

life begin at 40. kan?

so make sure alat sulit kita still berkuasa tinggi :)


pompuan pn ade ED? ade.
tp kita panggil FSD.

maksudnya female sexual disfunction.

mati pucuk lebih berlaku kpd wanita sebenarnya.

lebih 70% wanita di malaysia mengalaminya.

serius ok?


next is jenis2 FSD.

1) ketiadaan libido
sbbnya tekanan perasaan,letih,kemurungan,putus haid etc.mase bercinta,wanita yg over dlm seks. sbb mase neh hormon progesteron dorang tnggi.

2) gangguan nafsu berahi
nie plak sbb susah nk bangkitkan nafsu ghairah.

dan jugak susah nk dpt nikmat mase melakukan hubungan seks.
senang kate xsyiokkk HAHA

3) gangguan kesakitan seksual (dispareunia)

timbulkan rase sakit ketika hubungan seks.

maybe sbb jangkitan atau keradangan.

hehe so jaga kebersihan ok!

sbb kalo main tapi sakit tak beshh jugak. kan?

ceh cm pengalaman jer :P


jgn risau. ade terapi utk mereka yg bermasalah.
hehe
utk laki leh guna terapi perubatan.
maksudnya guna ubat la.

tp jgn la guna ubat kuat yg xde kesahihan.

nnt lain plak yg jd.
so leh guna viagra.
sbb viagra neh dpt tingkatkan aliran darah ke zakar.

n normally bnyak laki yg gunakan viagra neh.

dan bole jugak gunakan seks terapi atau couples terapi. hehe

so. moral of the story.

jaga la kesihatan kita baik2.

yg laki. elakkan bnda2 yg merosakkan diri.

yg pompuan. jaga kebersihan diri.

dan jugak.

lakukan hubungan seks secara sah!!


soal hubungan seks nie kite jgn amik mudah.

penuhkan ilmu di dada.

so kite akan tau cmne nk handle problem2 mcm nie.

sbb bnyak case yg berlaku.
org hadapi mslh neh tp malu nk cte n dptkan rawatan.

so tuh yg jadik kes cerai berai.

dats why la bnda nie penting utk kite tau.


habis sudah kuliah malam ini.
hehe
ade spe2 nk share pengalaman pasal masalah nie?

jgn malu jgn segan.

ini global punya problem :)


haih.
hari nie which is 20hb 4.
final exam aku dah start.

silakan menjawab exam wahai encik feelinblue.

gudluck!~


exam mode~
bukan masalah ED ok! HAHA

notakaki 1: sygnya. topik disfungsi seksual neh lect aku tak kuarkan dlm exam.
notakaki 2: teringat kisah exam sem lps. memory~

15 comments:

aNiSa hANg tUaH said...

hee
info yg menarik syg..
emm
aku suka gmbr dalam jamban tu

emm
nape dgn memory exam sem lepas?

HonEyBuNNy said...

yeahhh..dah belajar ilmu harine...hehheh..dah2....gd luck 4 ur final exam..ila dah nak kuar result rini..hiih

HonEyBuNNy said...

yeahhh..dah belajar ilmu harine...hehheh..dah2....gd luck 4 ur final exam..ila dah nak kuar result rini..hiih

feelinblue said...

anisa.

gambar 2 sem lpas pnya.
mase dah abes exam.

mase 2 aku la aku mula kehilangan seluruh hidup aku.


**seluruh.

feelinblue said...

honeybunny.

ooh yeke?
gudluck~

embun d tengah malam said...

gud luck beb..


semoga ko jadi doktor la bagus nanti..ada bakat

Anonymous said...

kenapa azan dlm toilet?

feelinblue said...

embun.

thanks..

dokter?
aku bukan dlm bidang medic la..

:)

feelinblue said...

anon.

lame xnmpak anon berkeliaran kat sini.

2 bukan azan la.

2 nk melontarkan hajat hati.
**bukan sembelit ok?

:P

feelinblue said...

embun.

1 lagik.

dlm psikology pun diajar pasal neh.
but more 2 psychology pnye term la.

:)

alvin takda rumah harga 8juta.... said...

kau kompom tak mati pucuk??
aku ada pic dalam jamban gak..nanti aku tunjuk kat kau..

Afzainizam said...

Salam ziarah salam muhibbah dari
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/

uhhhh mati pucuk..... eeekkkk entry ko ni bagus tul lah.... perkara nilah yang menakutkan kaum lelaki... tiada kejantanan... ohhh moga terhindar....

sekarang ramai yang pakai virgia cepat aje naik tapi banyak efeknya... kalau ade sakit jantung boleh strok beb...

eeemmm betul kata ko permasalahan ni perlu difikirkan tanpa ade perasaan segan untuk kepentingan hubungan suami isteri kekal bahagia...

good idea dalam berkarya kreatif

feelinblue said...

alvin.

aku punya still ok lg la.
HAHA

eh ade jugak?
show la :)

feelinblue said...

afzainizam.

mmg la,kalo pakai ubat tuh akan ade efek yg lain.
but who cares kan?
janji leh naik.
2 la yg bnyak jadik skang.

nk lg kat mane2 pun bnyak jual ubat kuat yg ntah btol ntah tak.

yg penting,kite kena tau.
so,dpt elak :)

thanx.

Kyuubi_85 said...

wah, jadi pakar sakit tuan puan lak ko eh? :D betul la tu, bnyk kes cerai ni berlaku disebabkan benda ni. so xleh ambil mudah.